dinsdag 24 november 2015

Dinsdag 24 november - Werken in de 'koelte'

Gisteravond kondigde zich een weersverandering aan. Het onweerde en begon later stevig te waaien. O.a. daardoor viel de stroom herhaaldelijk uit, in totaal wel 10x het afgelopen etmaal. Vanmorgen was het bewolkt en flink afgekoeld. Uit de bewolking viel zelfs een klein beetje motregen. Geen hoeveelheden waar Frank en ik last van hadden. We troffen het, want verderop zag je het wel echt regenen. In de middag kwam de zon weer door.

Helaas was Stephan vandaag opnieuw ziek. Gisteren had hij al weer enthousiast staan te bikken, maar vanmorgen speelden de darmen weer op. De arme jongen heeft de dag in bed doorgebracht en voelde zich vanavond nog steeds beroerd.

Frank heeft de hele dag acrobatische toeren uitgehaald op de dakspanten en dwarsliggers. Die zitten er nu bijna allemaal op. Hopelijk hebben we morgen weer een koel dagje en kunnen we met de dakplaten aan de gang. Dan moet het niet hard gaan waaien, want dan gaan we kite-surfen met de dakplaten en dat kan niet de bedoeling zijn.

Ondertussen ben ik met de bedrading aan de slag gegaan. Dat ging ook wel voortvarend; het meeste zit er nu in. Aan afmonteren met wandcontactdozen en schakelaars ga ik niet toekomen, maar ik maak er wel een beschrijving van (wie zegt dat techneuten niet documenteren?). De muren moeten eerst gepleisterd worden.

De bedrading trekken

's Middags maakte Amido ons attent op een schroeilucht bij de 'meterkast'. Het bleek dat de schakelaar voor de waterpomp oververhit was geraakt. Was al eens eerder gebeurd. Dus hadden we even een klusje tussendoor. Ik heb via Skype even ruggespraak gehouden met de helpdesk in Andijk (Sandra's vader) en we besloten dat die schakelaar er gewoon tussen uit kan.


Na alles weer gemonteerd te hebben, moesten we controleren of de pomp niet de verkeerde kant op draaide. Dan zou één kubieke meter water uit de opslagtank de grond worden ingepompt, ons inziens een weinig zinvolle actie. Dus klom Frank de watertoren in en schakelde ik de boel in. Alles bleek in orde en we konden weer verder met onze klussen aan de achterkant van het huis.

Uitgefikte schakelaar van de waterpomp

Frankrobatische toeren om de werking van de pomp te controleren

De metselaars waren de hele dag nog voor bezig. Het huis heeft op de hoeken een soort pilaren en die moeten ook op de aanbouwen worden aangebracht. Dat is een precisieklusje.

Lunchtijd: nsimatijd

Els is met Sandra 's middags naar de markt gegaan om capulana's te kopen. Dat zijn fraai bedrukte, kleurrijke stoffen, die hier als omslagdoek worden gebruikt. Daarna was het weer tijd voor de naaiklas. Dit maal waren er 12(!) dames, dus ook enkelen voor het eerst. Er werd dus op diverse niveaus gewerkt. Gisteren bleek al dat de oude Singer naaimachines de draad braken. Dus hadden ze de naaimachines van Sandra en Balbina mee. Maar helaas werkte ook de laatste niet goed. Dat is dus wel een tegenvaller.

De naaiklas wordt steeds populairder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten