maandag 16 november 2015

Maandag 16 november - Is het weekend nu al weer voorbij?

Na een weekend van precies één rustdag gaan we er vandaag weer lekker tegenaan. Stephan en Frank gaan de muur verder te lijf. Het grootste deel van de dag klinkt er geklop uit die hoek. Judah voelt zich er dusdanig door geïnspireerd dat hij 'Hamertje Tik' uit de kast haalt. Grappig.


Stephan en Frank gaan de muur nog maar eens te lijf
Judah werd geïnspireerd en speelde "Hamertje Tik"

Ik ga de elektrodraden trekken voor de behandelruimte. Ook hierbij merk je dat alles hier heel stoffig is. Daardoor is alles ook stroef en de lange leidingen kunnen maar met moeite getrokken worden. Maar even smeren met een beetje afwasmiddel... Rond het middaguur zit alles er in. Nu moet eerst de metselaar de muren komen afwerken, waarna de boel kan worden afgemonteerd.Overigens is het lastig om hier volgens de normen te werken. Tot dusver hebben we nog geen lasdoppen kunnen vinden; blijkbaar doet men het hier gewoon met kroonsteentjes. Niet erg veilig. Ik heb ze nu nog niet nodig, dus we zoeken verder. Had ik het geweten dan had ik ze uit Nederland mee genomen. Ook zadeltjes om je buizen mee vast te zetten hebben we nog niet kunnen vinden. Gelukkig zit vrijwel alles in de muur. Het aarden van een installatie is hier ook een onbekend fenomeen, dus ik bekijk nog even hoe we dat alsnog zelf kunnen doen.

Vanmorgen is het voor Judah eerst "Homeschooling" tijd. Leuk om te zien hoe dat gaat. Lekker buiten op de porch. 's Middags gaan Sandra en Els in Lichinga nog wat inkopen doen voor de naaiklas die morgen start.

Homeschooling: spelend leren
Voor mij is nu de elektra voor de aanbouw achter het huis aan de beurt. Daar moet sowieso nog erg veel gebeuren. Het dak moet er op, de muren moeten nog afgebouwd en afgewerkt worden, de vloeren moeten nog van een cementen deklaag worden voorzien en uiteraard ook hier weer de elektra. Ook moeten de muren nog naar buiten, wat nu dus ook binnen wordt vanwege de nieuwe kamers, doorgebroken worden. Dus Stephan kan zijn borst nat maken!

Voor een extra elektrogroep moet een leiding naar achter aangelegd worden. Door het huis is eigenlijk geen optie, dus we gaan buitenom met een xmvk kabel (of het Mozambikaanse equivalent daarvan). Die moet onder het het dek door. Dus ik mag lekker op mijn buik de spinnen daar een bezoekje brengen. Heerlijk...! Een en ander is ook een flinke puzzel. Samen met Frank gaan we gewapend met rolmaat en een krijtje eerst maar eens een plan maken. Pas daarna kan de slijper in de muur en kan ik weer stof happen. Gelukkig is dit de buitenkant van het huis, dus wait het stof hier weg en komt niet in het huis.

Daar komen dus de leidingen in de muur

Vrijwel de hele dag schijnt de zon en gutst het zweet van ons lichaam. Als het tijd is voor de avondmaaltijd zijn we dan ook bijna allemaal total-loss. Alleen Stephan bleek aan het eind van de middag nog genoeg energie te hebben. De aanbouw betreden zonder trap, geen probleem. Even springen en jezelf opdrukken. Daar heb je toch geen trap voor nodig? Nou deze oude man dus wel...

De doorgang naar de nieuwe gang is aan het eind van de dag compleet doorgebroken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten