zondag 22 november 2015

Zondag 22 november - Stroomloze rustdag

Na een week hard werken zouden we het vandaag rustig aan doen. Toen we wakker werden, bleek er geen elektriciteit en dat zou de hele dag zo blijven. Van Frank begreep ik dat dit vaker op zondag het geval was, omdat er dan onderhoud werd gepleegd. Een en ander was ook via de radio aangekondigd en zou tot 5 uur in de middag duren. Beetje lastig, maar niet onoverkomelijk. Ook bleek dat het water op was. Dat was wel vreemd, want de watertoren bevat 1 kubieke meter water en dat maak je niet zomaar even op. Maar zonder stroom valt een en ander moeilijk te troubleshooten. Vanmorgen ben ik met Frank, Sandra en Judah naar een huissamenkomst bij Ben en Sam van GIA (Global Interaction Australia) geweest. Els bleef bij Stephan thuis, omdat die zich niet helemaal lekker voelde.

Het huis van Dinis en Balbina (klik voor vergroting)
Toen we na de dienst terug kwamen, was het inmiddels bloedheet; ik schat zo'n graad of 33. Gelukkig bleek Stephan zich al wat beter te voelen en ging ook mee toen we die middag bij Dinis en Balbina Castello op bezoek gingen. Dinis is de directeur van het YWAM trainingscentrum en Balibina leidt de groep dames die nu naailes van Els krijgt. We mochten een aantal cadeautjes uit Nederland voor ze mee nemen en dat is altijd leuk. Sinds vorig jaar wonen ze in hun eigen huis, waar ze heel blij mee zijn. Jaren heeft Dinis eraan gebouwd.

Cadeautjes voor de familie Castello

Els, Balbina, Sandra, Jonatas, Judah en Laïdi doen een spelletje

Toen we terug kwamen bij het huis van Frank en Sandra, bleek er nog steeds geen elektriciteit te zijn. Eten bij kaarslicht kan best leuk zijn, maar koken? Dus stelden we voor om te kijken of we in de stad wellicht ergens konden gaan eten. Onder normale omstandigheden is de keuze uit restaurants al zeer beperkt en nu bleek er vanwege het nog steeds niet beschikbaar zijn van elektriciteit dat er veel dicht was. Ook het restaurant waar we vorig jaar met Frank en Sandra hebben gegeten was stroomloos. Aan de overkant bevonden zich twee eetgelegenheden die wel open waren. Niet echt gezellige tenten. Bij de ene kon je alleen kip met patat bestellen en bij de ander was een soort buffet. Frank en Sandra hadden daar een jaar of vijf terug al eens gegeten en dat was niet echt een succes, maar in vijf jaar kan een hoop veranderen en omdat de keus zo beperkt was, gingen ze voor de herkansing. Dat bleek geen succes. Om te beginnen hadden ze een heel vreemd systeem. Je laadde je bord vol met wat je wilde en dan werd het gewogen en de prijs bepaald. Dat betekent dus dat biefstuk en rijst even duur zijn. Merkwaardig. Daarna bleek de boel nog even de magnetron in te gaan, om het weer op te warmen. Vreemd; hoe lang stond het daar eigenlijk al in die warmte? Voor de zekerheid even ruiken aan de spaghetti van Judah; die stonk. De groente rook ook niet lekker. Als dat al niet goed is, hoe zit het dan met de rest? We hadden er al eentje met buikloop en dat vonden we meer dan genoeg. Navraag leerde ons vervolgens dat het eten al 's morgens was bereid en er dus de hele dag al stond in die hitte. Toen we dit hoorden, hadden we gegeten en gedronken en zijn weg gegaan. Maar we hadden wel honger! Het was inmiddels al zeven uur en de elektriciteit bleek weer beschikbaar. Het restaurant van vorig jaar was ook weer open gegaan. Dan toch maar daar heen.

Daar hebben we lekker gegeten. Het was wel weer een belevenis op zich met bestellingen die verkeerd gingen, etc. Maar het eten was - op de slappe patat van Els na - wel binnen te houden. Ook voor Stephan, die er lekker gegeten heeft.

Op de terugweg bleek ook het enige verkeerslicht van heel Niassa het weer te doen. Daar hoorden we nog een grappig verhaal over. Een Mozambikaanse vond het maar verwarrend: groen om te mogen rijden en rood om te stoppen. Ik hoop dat die geen rijbewijs heeft... Onderweg kochten we nog even pre-paid stroom. Maar goed ook, want hoewel de elektriciteit weer terug was, bleek het tegoed inderdaad op. Zodra het hier ook weer werkte, bleek gelukkig dat er ook weer water werd opgepompt. We kunnen weer douchen...!

Verschil moet er wezen. Vanmiddag was het zo'n 33 graden

1 opmerking: