zondag 15 november 2015

Zondag 15 november - Rustdag

Vanmorgen word ik gewekt met de geur van pannenkoeken. Frank is al vroeg in de weer om pannenkoeken voor het ontbijt te bakken, de zondagse ontbijttraditie in huize Obdam. Dit keer zijn ze speciaal: pannenkoeken met spek uit Nederland! Een delicatesse hier.

Op het programma staat om vanmorgen naar een begrafenis in Ntoto te gaan, een van de dorpjes waar tijdens ons vorige bezoek voedselhulp is gebracht. De zus van een collega van Frank en Sandra is overleden. Ze laat 8 kinderen achter... Frank legt uit hoe belangrijk het in deze cultuur is om daar heen te gaan. Het is geen probleem dat wij mee gaan. Zo'n begrafenis duurt wel drie dagen, waarbij op de eerste dag het lichaam ter aarde wordt besteld. Na 10 dagen komen ze nog eens bij elkaar om te weeklagen en op de 40e dag weer. Ze geloven dat dan de ziel opstijgt. Men viert hier als het ware de dood, terwijl wij juist het leven vieren. Zo viert men geen verjaardagen, krijgen kinderen bij de geboorte nog geen naam en wordt daarentegen aan een begrafenis heel veel aandacht besteed. Er waren heel veel mensen, vooral de vrouwen heel kleurrijk gekleed. Helaas was fotograferen hier natuurlijk geen optie. Na de korte door de imam geleide ceremonie wordt de kist begeleid naar de begraafplaats. Wij zijn toen weer vertrokken. Als bekende van de zus van de overledene was het voor Frank en Sandra vooral belangrijk hier hun gezicht te hebben laten zien.

Rondleiding door Anneke door de tuin van Jan en Bonnie van Stelten, bij wie zij haar huisje op het erf heeft staan


's Middags zijn we op bezoek gegaan bij Anneke Douma. Anneke is eind jaren negentig een van degenen geweest die aan de wieg van het YWAM werk in Lichinga stond, toen een aantal jaren terug gekomen is naar Nederland en sinds een paar jaar weer in Lichinga woont. Vorig jaar hebben we haar ook hier ontmoet en Els heeft contact met een van haar TFC leden in Kampen. Het was goed om elkaar weer te ontmoeten en te horen van de nieuwe plannen om in Mecula een nieuwe YWAM basis te starten. Dat is echt helemaal in de bush op zo'n 450 km ten noordoosten van Lichinga. Na een goede tijd met elkaar zijn we terug naar huis gegaan

Deze zat in de serre bij Anneke. Heb ik Els maar niet op gewezen... ;-)

Judah en de puppy's van Jan en Bonnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten