vrijdag 20 november 2015

Vrijdag 20 november - Op het Mozambikaanse werktempo...

Vandaag was voor mij niet een erg productief dagje. De metselaars kwamen laat vanmorgen, tegen half tien. We vroegen ons al af of ze wel zouden komen. En gingen natuurlijk meteen hard aan de slag... Toch? Niet dus. Eerst moest er nog ontbeten worden. Dus gingen ze onder een boom zitten en pakten hun broodtrommeltje. Toch? Weer fout. Dat ontbijt moest eerst bereid worden. Maar daarna gingen ze natuurlijk volle kracht aan de slag, want het is een aangenomen klus voor een vast bedrag. Ook weer fout. Toegegeven, het was warm. Allemaal hadden we daar last van. We hadden echter gehoopt dat ze de achterkant even in een uur of anderhalf, hooguit twee, zouden af maken en dan de behandelruimte zouden gaan pleisteren. Tot die tijd, kon ik nauwelijks met de elektra aan de gang, want ze waren overal bezig en dan ga je geen slijpschijf in de muur zetten. Ergens in de middag waren de muren aan de achterkant helemaal opgemetseld. Maar ze hadden het juiste materiaal niet bij zich voor het pleisterwerk voor, dus gingen ze achter nog even door met het afwerken van de hoeken van de aanbouw. Daarvoor moesten er veel cementblokken op maat gemaakt worden. Natuurlijk neem je ook daarvoor niet je eigen gereedschap mee, dus hebben ze in een middagje de nieuwe diamantschijf verrampeneerd. Dat merkte ik toen ik om een uur of vier dan eindelijk wat leidingen zou gaan infrezen. Dat schoot lekker op maar niet heus. Frank moest er wel om lachen en herkende de frustratie: This is Africa, man... Goed, hebben we dat ook eens ervaren.

Judah helpt Stephan met het schoon bikken van de vloer

Daar gaat de slijpschijf...

Els had weer de naaiklas vanmiddag. Nogmaals meten en leren sturen met de naaimachine. Sommigen vonden het best lastig en trokken veel te hard in plaats van de machine het werk te laten doen.

Niet trekken aan je materiaal!

Elke dag een ander kleurtje nagellak, zodat duidelijk is op welke dagen iemand is geweest
Hongerig en moe waren we allemaal aan het eind van de dag. Frank had lekker kip met patat, worteltjes en doperwtjes voor ons gemaakt. Net als we aan tafel willen gaan valt de stroom weer eens uit. Dus dan misschien nu een candle light supper? Net als Els alle kaarsen op tafel heeft gezet en aangestoken, gaat het licht weer aan. Nou, dat candle light supper moeten we toch eens mee maken?

Verschillende dames worden 's avonds na de naaiklas terug gebracht naar hun dorpje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten